De geschiedenis van chocolade

Chocolade personaliseren

De chocolade kwam uit de Yucatan, het Caraïbisch gebied, Centraal Amerika, en de Guyanezen. Het werd oorspronkelijk gemaakt van een wonder-voedsel van de Maya’s. De Maya’s introduceerden de bonen bij de Azteken en de andere inheemse Amerikanen. Zij domesticeerden de bonen in de 16e eeuw. Het keerpunt in de geschiedenis van de chocolade was de jaren 1700 toen voor het eerst smeedijzeren potten op de markt kwamen. Dit was de eerste keer dat chocolade van bonen werd gemaakt en het proces werd later verbeterd door Pringles in het laatste deel van de 19e eeuw.

Chocolade werd een belangrijk deel van de wereld na 1800 toen Christoffel Columbus terugkeerde uit de Amerika’s met de opvatting van de kiemtheorie. Deze theorie stelt dat schadelijke microben, waaronder zeker salmonella en listeria, voorkomen in voedingsmiddelen van verschillende soorten. Hoewel chocolade veel antioxidanten en vitamine C bevat, leidt het niet tot een overdosis vitaminen en mineralen.

De populariteit van snoepgoed groeide exponentieel na 1900 toen het voor het eerst bekend werd als snoepgoed met een suikerlaagje. De Topps Candy Company was de eerste die snoepjes produceerde met de term snoepjes. Pas in de jaren 1970 kregen snoepjes een nieuwe naam, chocolade, en werden ze populair gemaakt door de Hershey Food Company.

Het was ook in de jaren 1970 dat J. Walter Anderson, een in Chicago gevestigde snoepmaker, een snoepbereiding procédé uitvond dat bekend staat als het spinproces. Dit proces stelde hem in staat snoep te maken met een hoger percentage noten en minder hoeveelheid suiker. Dit proces was het standaardproces tot in de jaren 1990, toen een milieuvriendelijker proces zijn intrede deed. Voordien werden snoepjes meestal gemaakt van botervet en suiker.

Gezouten karamel en ongezouten karamel  Onverpakte karamel, die wordt gebruikt om karamelsnoep te maken, wordt ook wel gezouten karamel genoemd. De kleur van karamel is afkomstig van een kleuringsproces met citroenzuur waarbij calciumhydroxide wordt gebruikt. De typische zoete gezouten karamel heeft een volume van 2% tot 4%. Biologische karamel wordt gemaakt door melasse op natuurlijke wijze op te kloppen. Met andere woorden, het is een natuurlijk product dat nooit suiker mist.

Ongezoete karamel wordt verder onderverdeeld in twee subgroepen, ongezoete karamel en gezoete karamel. De eerste is even zoet als de sucroseversie en de tweede is strikt een zoetstof op basis van zuivel die de suiker ontbeert en in plaats daarvan op smaak is gebracht met gebrande karamel of ruwe bruine suiker.

Voorstanders en verdedigers van karamel zeggen dat het moet worden gecategoriseerd net als andere zoetwaren zoals chocolade, botercrème, en vanille, omdat het ook in een verscheidenheid van kleuren komt. Zij beweren dat het daardoor een veelzijdig voedingsmiddel is voor diabetici en anderen die allergisch kunnen zijn voor andere zoetstoffen. Het is ook een goede bron van energie voor sporters. Volgens de American Dietetic Association, “is karamel lid van de noten familie van mineralen, en is een goede bron van ijzer, magnesium, en calcium. Het bevat vitamine A, C, en E.”

Het addertje onder het gras is dat als je allergisch bent voor noten, je van karamel moet afblijven omdat niet alle karamel met noten is besmet. Veel mensen vervangen het echter door hun favoriete gewone of bruine suiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.