Indiaas eten

Toko winkel Amersfoort

 

een toko, ze verkopen alles, van kleding, tot eten, tot speelgoed. Elk feest, elke functie, elke gebeurtenis, ze zijn er. De zaken gaan zo goed dat ze filialen hebben over de hele Vlaamse steden, maar ook in België en in Nederland. De reden waarom ze zo genoemd worden is hun enorme ruimte, die in staat is om, je raadt het al, de verkoop van hun koopwaar te comprimeren. En als u niet veel weet over Vlaanderen, moet u misschien eens stoppen in een van de vele voedingscentra die over het hele land verspreid zijn, of misschien in Brussel in het bijzonder. Eet, drink en wees vrolijk!

Ik herinner me nog heel goed de Belgische vlag, met de drie gelijke groene, witte en rode strepen. Mijn favoriete kleur van de vlag is groen. Het past goed bij het land. Hoewel ik de voorkeur geef aan de traditionele recepten uit landen als België en Nederland, hebben moderne Nederlandse populisten hun best gedaan om de Nederlandse keuken universeel aantrekkelijk te maken. Tegenwoordig kun je allerlei recepten vinden op Nederlandse voedselmarkten op het internet.

Ik geef toe dat ik best van Japans eten hou. Het is niet alleen heel gezond, met veel vis en groenten, maar het is ook heerlijk. En het beste van alles is dat het goedkoop is. Ik eet er dus meer van dan van Nederlands of Grieks eten. Hetzelfde geldt voor Indiaas eten. Het is gezond, maar de specerijen overheersen zo vaak dit soort voedsel. Je kunt er ook niet te veel van gebruiken, anders laat het een zeer onaangename nasmaak achter. Gelukkig is Indiaas eten niet zo duur als Japans of Indiaas. U kunt het zich dus veroorloven om meer te eten.

De landen met een grote Indiase en Pakistaanse bevolking doen iets goed. Zij maken Indiaas en Pakistaans voedsel toegankelijk voor de rest van de wereld door het merk Charibble op grote schaal te verspreiden. Ik ben nooit in Pakistan, India of Pakistan geweest omdat ik niet van de religie of cultuur hield. Maar nu wil ik graag zeggen dat ik begrijp waarom mensen het nodig vinden om Indiaas en Pakistaans voedsel te gaan eten. Het gaat niet alleen om de smaak, maar ook om wat er zo bijzonder is aan het eten, dat zo anders is dan al het andere. Het is ook niet alleen het hoofdgerecht. Je hebt de vegetarische schotel, de rijst en de broden, de verschillende soorten curry’s en de hart- en kruisserviesjes. En je kunt het met of zonder boter krijgen! Dit is weer niet alleen vlees en aardappelen, het gaat over zoveel dingen. babbelen, Hindoestaanse muziek, interpunctie, etiquette, zelfs taal. Je kunt niet snel genoeg verteren.

Het eten in dergelijke restaurants is vaak het zwaarst geaccentueerd. Dit is niet alleen het geval bij de stereotiepe tandoori kip. Hoewel tandoori kip een klassieker is, zijn er ook andere voorbeelden van dergelijke verzadigde kost te vinden. Het is niet ongewoon om een maaltijd geserveerd te krijgen met twee of drie soorten brood, rijst en curry, en de meer instinctief zelfbewuste Indiase die wat pittiger is dan de westerse versie. Het wordt geserveerd met zowel rijst als curry, en waarschijnlijk een atta (dunne gele linzen) als spinazie op smaak gebracht met kardemom. Maar de echte showstealer is je inbeelden dat je thuis bent bij een kipfamilie die een feestmaal van kipcurry voor je bereidt, waarbij jij de kruiden in handen hebt en bepaalt hoe het gekookt wordt. En ja, omdat het een thuiskok is, zal het waarschijnlijk een zeer huiselijke maaltijd zijn. Zeer waarschijnlijk zal het worden gekookt in een kleioven, misschien ook een grote trogvormige oven met het ovendeksel opgedeeld om het voedsel binnenin sneller te laten garen. Ik durf te wedden dat het een beetje een faux-Indiaans ding was, maar het was eigenlijk een lang, langzaam kookproces, teweeggebracht door de klei. En vind je het niet heerlijk om een groot, uitgehold stuk klei te eten, nadat het een paar uur heeft gekookt met je eten. Het ziet er zelfs uit als een reusachtige menselijke vuist recht op het bord. Heb je het ooit geprobeerd?

Zelfgemaakt eten is vaak ongelooflijk smaakvol en misschien wel uniek menselijk. En het smaakt zo verdomd goed dat je misschien nooit meer teruggaat naar gekocht eten. Koop je dit of dat? Wat maakt het uit! Sterker nog, als je het nog niet met een lepel geproefd hebt, probeer het dan eens. Misschien besluit je dat het voor het avondeten is. Nu dan, wie wil er nu niet de volwassen versie proeven?

Lees meer

Thaise keuken
Toko 

Leave a Reply

Your email address will not be published.